×
Edzés zene

5+1 érv az edzés közbeni zenehallgatás mellett

Tudjuk, hogy a zene ott van nekünk, amikor szomorúak, szerelmesek, vagy egyszerűen boldogok vagyunk. Egy jó muzsika tökéletesen megadja az alapját egy film, vagy egy esemény hangulatának, és ugyanez van az edzés során is. A legújabb kutatások szerint a zene nem csak segít a mozgásban, hanem az utána lévő regenerációt is felpörgeti. A megfelelően kiválasztott zene segít, hogy edzés közben felpörögj, és ezáltal a regenerálódás is felgyorsult. Jelen cikkünkben összegyűjtöttük nektek, hogy milyen jótékony hatásai vannak a zenehallgatásnak edzés közben.

A zenehallgatás javítja az edzés hatékonyságát

A kutatások szerint az edzés közbeni zenehallgatás akár 15%-kal is javíthatja a teljesítményt. A zene segít abban, hogy a mozgásritmusunk ne lassuljon le, ezáltal növeli a kitartást, és fenntartja a motivációt. További előnyös tulajdonsága, hogy eltereli a figyelmet a fáradtságról, illetve az izomlázról.

Immunerősítő

Egy edzőteremben az egyik legnagyobb figyelmet a higiéniára kell fordítani. Ezért kell a gyakorlatoknál is törölközött használni, hogy a cseppfertőzéssel terjedő betegséget kevésbé kapjuk el. A zenehallgatás javítja a kedélyállapotot és csökkenti a stresszt, vagyis összességében javítja az általános egészséget és a szervezet ellenálló-képességét, így az immunrendszert.

csökkenti a stresszt

Csökkenti a stresszt és a szorongást

Az edzőteremben gyakran előfordul, hogy az emberek gátlásokkal és félelmekkel tele mennek le. De amit megszól a zene és elkezdődik az edzés nagyrészük már nem is gondol a félelmükre. Természetesen, ha stressz csökkentésre, illetve zenére gondolunk, akkor egyből a meditáció jut eszünkbe. Nem hiába, hiszen a jógának és a különféle lassú mozgásoknak hihetetlenül jótékony hatásai vannak a blokkok és szorongások oldására.

Csökken a fájdalom

Előző nap jól megkínoztad magad és most izomlázad van? Fájnak az izmaid? Zenére fel! Egy tanulmány szerint a zenének akár olyan hatása is lehet, amilyen az ópiátoknak. Persze a krónikus fájdalomra felírt gyógyszereket nem helyettesíti a zenehallgatás, de a pillanatnyi izomfáradtság miatt érzett fájdalomérzetet akár meg tud szüntetni.

keményebb edzés

Keményebben fogsz edzeni

Érzed, hogy egy kicsit jobban küzdsz, amikor a kedvenc zeneszámot dübörög a füledben? Néha akkor is így reagál az ember, amikor nem tudatos a tevékenység. A sportoló emberek számára a zene a legális drog, segít elterelni a figyelmet a fáradtságról, fájdalomról és akár 15%-kal fokozza a teljesítményt.

Pörgésre fel!

Egy igazán pörgős, jó kis válogatás az edzésed könnyen igazán jó mókává alakíthatja át. Ha megfelelően állítod össze a számokat, és esetleg közé rakod a kedvenc számaidat is, akkor akár még várni is fogod az edzést csak azért, hogy halld a legkedvesebb zenéidet. Amennyiben készen állsz a zenével fűszerezett edzésre, de nincs kedved összeállítani egy playlistet, akkor kapcsold be a FitRadio valamelyik csatornáját! Garantált pörgős és motivált edzés vár rád!