×

Így dobd fel a kardió edzéseidet!

Valljuk be, hogy a kardió edzések nem túl szórakoztatóak. Ha nem vagy a futás szerelmese, akkor valószínű te is azért harcolsz, hogy egy 30 perces kardiót letudj valahogy nyomni. A jó hírünk az, hogy elég sokkal kevesebb időt is eltöltened ezzel az edzésfajtával, ha tudod, hogy melyik gépet használd. Érdemes tudni, hogy nem minden kardiógép egyforma. Nézzük hát, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésedre!

Futógép

A futógép a megnevezése ellenére nem csak futásra használható. A mai modern gépeken rengeteg funkcióval és programmal találkozhatunk. A futószalagon egyszerre végezhetünk aerob és kardió mozgásokat. Állítsunk a dőlés szögön, illetve a sebességen kedvünk, és edzettségi szintünk szerint. Ha igazán hatékony megdolgoztatásra vágysz, akkor enged el kapaszkodókat, vedd ki a fülest, és vágj bele egy igazán kemény intervallum edzésre.

Lépcsőzőgép

A fenékformálás legjobb barátja a lépcsőzés, ezért mi is lehetne jobb egy soha véget nem érő sétánál a lépcsőkön? Próbáld a felsőtestedet nem támogatni a lépcsőzőgép fogójába történő kapaszkodással. Így sokkal több kalóriát égethetsz el, mert az edzésed sokkal intenzívebb lesz.

evezőgép

Evezőgép

Az evezőgép egyre népszerűbb, és a "kardió gépek királyának" is nevezik. Nem véletlen a cím, hiszen az evezőgéppel egyszerre égethetsz zsírt és dolgoztathatod meg az izmaidat is. Sajnos evezőgép nem minden konditeremben található meg, de ahol igen, ott mindenképpen használjuk ki. Ennek a gépnek a segítségével az egész testedet nagy mozgástartományban edzheted. Az evezőgépen töltött 10 perccel jelentősebb mennyiségű kalóriát égethetsz el, mint más kardió gépen. A rossz kivitelezés természetesen a hatékonyság rovására mehet, de ez így van minden gyakorlatnál. Kezdetben maximum 10-15 percet használjuk ezt a berendezést.

Szobabicikli

Amióta világ a világ a szobabicikli a kardió edzések jelképe. Állítsd be rajta a távot, és a nehézségi fokozatot, illetve a sebességet és már mehet is a tekerés. A nyár közeledtével kitűnő felkészülést jelent a biciklitúrákra is. Készülj fel és vidd el a barátokat, vagy a családot egy fantasztikus kikapcsolódásra! Ezen felül még részt vehetsz egy nagyszerű és igen hatékony spinning órán is, ahol a zenéné és természetesen a tekerésé a főszerep.

Elliptikus tréner

Ha készítenék egy rangsort a kardió gépekből, akkor biztos, hogy az elliptikus tréner a végén állna. Kardió, vagy aerob mozgás szempontjából nem annyira hatékony, de bemelegítés képen jól szolgálhat. Ezen felül tökéletesen kíméli az ízületeket. Összehasonlítva a többi kardió géppel, ezen a berendezésen történő mozgás természetellenes és kevésbé hatékony.

A tudományos felmérések szerint a futógép hatékonyabb, mint a szobabicikli energiafelhasználás szempontjából. Ezen kívül a futószalag, illetve evezőgép hozta azokat az adatokat, amelyek megfelelnek a VO2 max értékeivel, ezzel pedig teljesítik a szabályokat a kardiorespiratikus állóképesség javítására.

Javasoljuk, hogy próbáljátok ki az összes kardió gépet, hogy nektek melyik felel meg a legjobban. :)